Svijet
0

Najtopliji januar u svijetu otkako se mjere temperature

FENA
Vrijeme bi moglo biti primjereno zimskom tokom hladnog februara, ali je prošli mjesec bio najtopliji januar u historiji. Novi rekord je ostvaren zahvaljujući fenomenu El Nino i postepenom otopljavanju svijeta, sudeći po američkim naučnicima koji su objavili te podatke. Mjerenja temperature na planeti bilježe se od 1980.

Novi rekord je ostvaren zahvaljujući fenomenu El Nino i postepenom otopljavanju svijeta, sudeći po američkim naučnicima koji su objavili te podatke. Mjerenja temperature na planeti bilježe se od 1980.

Zahvaljujući neuobičajeno toplom Sibiru i Kanadi, južnoj Aziji i Evropi, površina zemlje bila je za 1,1 stepen toplija od prosječne u januaru, sudeći po američkom Nacionalnom centru za klimatske podatke u Asheville u Sjevernoj Karolini, javio je AP.

"To je prilično neobično da se rekord toliko nadmaši. To je veoma iznenađujuće", izjavio je šef naučnih službi centra, David Easterling.

Naučnici su išli dalje od ponovnih provjera i poduzeli su neobičan korak kompjuterskog vođenja klimatskih modela, "samo da bi bili sigurno da je to stvarno", kazao je Easterling.

I jeste.

"S jedne tačke gledišta, nije neobično imati novi rekord jer smo se navikli na rušenje rekorda", izjavio je Jay Lawrimore, šef odjela za nadzor klime. Januar je, međutim, kazao je, imao najveći skok u temperaturama širom svijeta u posljednih deset godina.

Kombinirana temperatura svjetskog kopna i vode - najefikasniji sistem mjerenja - bila je za 1,53 stepena Fahrenheita toplija od normalne, rušeći stari rekord za više od četvrtine stepena. Temperatura okeana nije bila rekordna.