Meteorološki zavod
0

Najtoplija decenija u historiji Australije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Protekla decenija je bila najtoplija u historiji Australije, saopćio je u utorak Meteorološki zavod navodeći da je klimatsko zagrijavanje krivo za vrućinu, sušu, pješčane oluje i požare.

Godina 2009. je druga najtoplija godina otkako se 1910. godine počelo s praćenjem klimatskih podataka, s prosječnom godišnjom temperaturom višom skoro za cijeli stepen od ranije prosječne temperature.

Prema riječima kilmatologa Deana Collinsa, srednja temperatura protekle decenije od 22,3 stepena Celzija bila je 0,48 stepeni iznad prosječne temperature u periodu od 1961. do 1990. godine, što svjedoči o klimatskom zagrijavanju planete.

"U posljednjih 60 godina svaka decenija je bila toplija od prethodne", izjavio je agenciji AFP Dean Collins. "Ta vrsta fenomena ne dolazi slučajno. Ona odražava ono što se događa na svjetskoj temperaturnoj ljestvici."

Globalno zagrijavanje kao rezultat ljudskog djelovanja kombinirano je s klimatskim fenomenom El Ninjo na Pacifiku, koji prouzrokuje sušne uvjete, smatra ovaj stručnjak.

Australija je u 2009. godini imala tri vala vrućine, što je izuzetno i povezano je s klimatskim zagrijavanjem, kaže Dean Collins.

Meteorološki zavod očekuje slične uvjete u 2010. godini, s vrućinama u prva tri mjeseca kada je u Australiji ljeto.

Nakon perioda izuzetne vrućine, 7. februar 2009. godine nazvan je "crna subota", jer su 173 osobe izgubile život u požarima u Australiji, a više od 2.000 kuća je uništeno.