Klima
0

Najtoplija decenija u australskoj historiji

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Protekla decenija bila je najtoplija historiji Australije, saopšteno je danas iz Meteorološke službe koja navodi da je globalno otopoljavanje prouzrokovalo talase toplote, suše, pješčane oluje i požare.

Protekla 2009. godina bila je druga najtoplija godina od kada je počelo zapisivanje klimatskih podataka 1910. godine, uz prosječnu godišnju temperaturu veću za skoro jedan stepen od prosjeka.

Prema riječima klimatologa Deana Collinsa, prosječna temperatura tokom decenije iznosila je 22,3 stepena Celzijusa, što je bilo  0,48 stepeni iznad prosječne temperature zabilježene između 1961. i 1990., što svjedoči o globalnom zagrijavanju planete.

"Tokom proteklih šezdeset godina, svaka decenija je toplija nego prethodna", rekao je za AFP Collins.

On je dodao da se ovakva pojava ne dešava slučajno već da to odražava ono što se dešava na svjetskom nivou.

"U  2009. godini  Australija je doživjela tri istorijska toplotna talasa, što je povezano sa globalnim zagrijavanjem", izjavio je Collins. 

Biro za meteorologiju očekuje slične uslove u 2010. godini sa toplim vremenskim uslovima tokom australijskog  leta - prva tri mjeseca ove godine. 
U periodu ekstremne vrućine,  febraura 2009. godine nazvanog "crna subota", 173 ljudi je poginulo u velikim požarima u Australiji, gdje je više od 2.000 kuća uništeno.