Svijet
0

Najteže američke sankcije Iranu od 1979.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nove sankcije Iranu su najteže koje su Sjedinjene Države nametnule toj zemlji od 1979. godine i zauzimanja američke ambasade u Teheranu, dok je u isto vrijeme to prvi put u historiji da je Amerika poduzela kaznene mjere protiv oružanih snaga jedne suverene države.

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele nove sankcije prema iranskim oružanim snagama, tri državne banke i prema više od 20 Iranaca koje optužuju za podršku terorističkim aktivnostima na Bliskom istoku.

Odluku o nametanju novih sankcija saopćili su američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar finansija Henry Paulson, prenijele su agencije.

Oni su istaknuli da se predviđenim sankcijama iranska Revolucionarna garda označava kao snabdjevač oružjem za masovna razaranja, a elitne snage Revolucionarne garde - Quds - snagama koje podržavaju terorizam.

Sankcije zabranjuju bilo kojem američkom državljaninu ili privatnoj organizaciji uključivanje u finansijske transakcije s iranskim institucijama i pojedincima na koje se najnovije mjere odnose.

Tajnica Rice je istaknula da će Sjedinjene Države i dalje tražiti diplomatska rješenja i sarađivati s međunarodnom zajednicom u nalaženju najboljih odgovora ako Iran "nastavi putem konfrontacije".