Svijet
0

Najstarija Francuskinja umrla u 114. godini

FENA
Marie-Therese Bardet (Foto: AFP)
Marie-Therese Bardet (Foto: AFP)
Najstarija žena među Francuzima i Evropljanima Marie-Therese Bardet, koja je 2. juna proslavila 114. rođendan, umrla je u petak, saopćio je starački dom u Pontchateauu (Ponšato), na zapadu Francuske, u kojem je živjela.

Ona je bila šesta poznata najstarija osoba na svijetu prema listi "superstogodišnjaka" koju je sastavio Gerontology Research Group (GRG), koji registrira podatke o rođenju osoba starijih od 110 godina.

Ispred Marie-Therese Bardet (Mari-Terez Barde) na listi s imenima 71-og "superstogodišnjaka", koju je GRG objavio 27. maja, dvije Amerikanke i jedna Japanka su starije od 115 godina, a dvije Japanke imaju po 114 godina.

Najstarija na svijetu je Besse Cooper, Amerikanka od 115 godina rođena 26. augusta 1896.

Ne postoji zvanična međunarodna organizacija koja omogućava da se naučno utvrdi ko je najstariji na svijetu s obzirom na zakonske promjene kad su u pitanju dokumenti o rođenju.

Na njihovoj listi su građani iz američkih zemalja, Japana, Australije i evropskih zemalja, ali nijedan Kinez ili osobe koje žive u Rusiji ili u zemljama na istoku, kao ni državljani Afrike.

Na listi superstogodišnjaka su samo oni čije su porodice htjele da oni postanu poznati i za koje su se mogli naći nesporni dokumenti o rođenju.