Svijet
8

Najsnažniji u posljednjih devet godina: Uragan Matthew prijeti Jamajki, vjetar puše brzinom od 260 km/h

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najsnažniji uragan na Atlantiku u posljednjih devet godina se kreće prema Jamajki, a donosi vjetrove koji pušu brzinom od 260 km/h, što je dovoljno da ruši kuće.

Meteorolozi su rekli da je uragan Matthew dostigao petu kategoriju, najvišu na skali. Premijer Jamajke Andrew Holness je održao hitan sastanak parlamenta kako bi se razgovaralo o pripremama za uragan, koji će Jamajku zahvatiti najvjerovatnije u ponedjeljak. Prva je na udaru južna obala na kojoj se nalazi glavni grad Kingston, kao i jedina naftna rafinerija u zemlji.

Zvaničnici su upozorili da bi snažni vjetrovi mogli uništiti i glavna turistička područja uključujuči Montego Bay na sjeveru.

U pripravnosti su policija i vojska, a otvorena su i skloništa štirom otoka. Zbog dolaska uragana Jamajčani kupuju veće količine vode i hrane. Na tropsku oluju su upozoreni obalni dijelovi Kolumbije i Haitija.

Jamajka je pretrpjela veliku štetu 1988. godine kada ju je zahvatio uragan Gilbert. Posljednja snažna oluja je bila Sandy iz 2012. godine.