Poplave u Australiji
0

Najskuplja prirodna katastrofa u historiji kontinenta

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Poplave koje su uništile veliki dio istočne obale Australije, uključujući i treći najveći grad te zemlje, Brisbane, vjerovatno će biti najskuplja prirodna katastrofa u historiji kontinenta. saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Poplave koje su pogodile saveznu državu Queensland, gdje su zahvatile područje veličine južne Afrike, a preko noći pogodile i 46 gradova u državi Victoria, neće zaustaviti povratak budžetskom suficitu u sljedećoj finansijskoj godini, ali će ogromni troškovi izvršiti pritisak na privredu.

Samo u Queenslandu će troškovi biti najmanje 10 milijardi australijskih dolara. Troškovi u Victoriji još  rastu i nemoguće ih je predvidjeti. 

Poplave su rezultat najjače zabilježenog nivoa vremenskog fenomena "La Nina" u Tihom okeanu, a osim Australije, posljedice poplava i klizišta osjetili su i Filipini, Brazil i Šri Lanka. 

Od decembra su poplave pogodile četiri australijske države, a u Queensland su stradale  24 osobe. Nivo katastrofe veći je nego 1974. godine, kad je ciklon u Darwinu ostavio 43.000 ljudi bez krova nad glavom. 

Član upravnog odbora Centralne banke Warwick Mckibbin rekao je prošle sedmice da bi poplave u Queenslandu mogle srezati oko jedan posto s privrednog rasta, što bi iznosilo više od 13 milijardi australijskih dolara, kad se u obzir uzme gubitak proizvodnje i šteta na infrastrukturi. 

Ipak, investicioni  ogranak centralne banke revidirao je takva očekivanja, rekavši kako će konačni trošak poplava biti između tri i pet milijardi  dolara.