Svijet
0

Najpoznatiji njemački desničar opet pred sudom

FENA
U ponedjeljak je uz pojačane mjere sigurnosti pred sudom u bavarskom Erdingu započeo proces protiv ekstremno desnog političara i odvjetnika Horsta Mahlera zbog širenja rasne mržnje i upotrebe zabranjenih simbola.

Mahleru, koji je već više puta bio osuđivan zbog širenja ekstremno desne propagande, predbacuje se da je tokom intervjua s novinarom njemačkog izdanja sedmičnika "Vanity Fair" i jednim od najistaknutijih pripadnika njemačke židovske zajednice Michelom Friedmanom, krajem prošle godine, negirao holokaust i postojanje koncentracionog logora Auschwitz te da je intervju započeo zabranjenim pozdravom "Heil Hitler".

Michel Friedman, koji je odmah nakon intervjua podigao kaznenu prijavu protiv Mahlera, sjedočiti će i pred sudom u Erdingu. Friedman je tokom vladavine nacionalsocijalista u koncentracionim logorima izgubio veći dio obitelji.

Mahler je u oktobru prošle godine pred sudom u Cottbusu, zbog pozdravljanja pozdravom "Heil Hitler" u javnosti, već osuđen na šest mjeseci zatvora bezuvjetno, ali kazna još nije stupila na snagu jer je Mahler uložio žalbu na presudu.

Mahler (72) jedna je od najkontroverznijih osoba njemačkog političkog života. Političku karijeru je započeo kao član Socijaldemokratske stranke Njemačke da bi se u šezdesetima priključio lijevim političkim pokretima te je 1970. sudjelovao u osnivanju ekstremno lijeve Frakcije crvenih brigada (RAF).

U ekstremno desnu Nacionaldemokratsku stranku Njemačke (NPD), prenosi Hina, stupio je 2000. i otada je glavni odvjetnik ove stranke.