Svijet
170

Najpoznatiji britanski snajperista: U Bosni sam dobio PTSP, a armija me danas napustila

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši britanski vojnik koji drži svjetski rekord za pogodak najudaljenije mete danas tvrdi da je izgubio svu vjeru u vojsku i armiju.

Craig Harrison je teško naoružanog talibanskog vojnika pogodio sa udaljenosti od 2.500 metara, a ta ga je sposobnost uzdigla među kolegama i saborcima.

"Jednostavno sam vjerovao kako sam morao nešto učiniti da spasim svojih 12 sunarodnjaka koji su bili zarobljeni u vozilu", ispričao je Harrison, a prenosi ABC.

Ipak, pored služenja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u Afganistanu i Iraku, bivši britanski snajperista danas je odbačen i osramoćen zbog činjenice da pati od PTSP-a.

"Nisu mi rekli ni 'hvala'. Postao sam vojnik sa svojih 16 godina, a danas se osjećam napušteno. Ništa me nije učinilo ponosnim kao moja regimenta u kojoj sam proveo 22 godine stavljajući svoj život u opasnost. Danas su me ostavili i moja vjera u ljude i u vojsku je nestala", rekao je Harrison.

Harrison vjeruje kako je PTSP razvio za vrijeme boravka u Bosni i Hercegovini, kada je svjedočio ubistvu mnogo civila koje je počinila srpska vojska.

"Mislim da je razlog bio kopanje grobnice za te ljude. Srbi su ih ubili dok su se skrivali u šumi, samo su ih izrešetali. Kada smo došli tamo na drveću su visile njihove stvari, koferi, odjeća... a onda smo morali sastavljati njihova tijela, ruke uz trup i slično", rekao je Harrison.

Britanska armija je unaprijedila proces za svoje vojnike koji pate od PTSP-a, ali to ne znači da je Harrisonova regimenta bila spremna da primi ratnog heroja sa mentalnim problemom. Nakon što je njegov nadređeni u njegovo ime odbio primanje medalje, Harrison se osjećao izdato.

"Ako je iko to trebao odbiti, to sam bio ja, a ne neka druga osoba, jer se ja ne mogu nositi sa svojim problemima", rekao je Harrison.

Nakon BiH, Harrisonovo stanje se pogoršalo u Afganistanu i Iraku, nakon čega je počeo patiti od manjka sna jer, kako tvrdi, vidi i osjeća ljude koje je ubio.