Svijet
38

Najpoznatija bečka znamenitost dvorac Schönbrunn 20 godina na UNESCO-voj listi

Klix.ba
Beč je 7. decembra obilježio 20 godina od uvrštavanja dvorca Schönbrunn na UNESCO-vu listu svjetskog kulturno-historijskog naslijeđa. Dvorac Schönbrunn u protekloj godini posjetilo je 3,6 miliona ljudi.

Ekonomski uspjeh ove znamenitosti omogućio je značajne istraživačke projekte i restauratorske radove. U dvorac je od 1993. godine uloženo 185 miliona eura, a naredne godine planirane su investicije od 12 miliona eura za zaštitu spomenika, glorieta i kapije "Das Reiche Tor". Osim toga, za 300. rođendan nadvojvotkinje Marije Terezije bit će renovirana oba kineska kabineta.

Dvorcom Schönbrunn upravlja firma "Das Schloß Schönbrunn Kultur und Betreibsges.m.b.H." koja je prošle godine ostvarila prihode od 52,2 miliona eura. Ista firma održava i Carske apartmane, muzej carice Sisi "Sisi Museum" i Srebrnu komoru u dvorcu Hofburg, Muzej namještaja i dva dvorca u pokrajini Donja Austrija. Sve institucije su prošle godine imale ukupno 4,5 miliona posjetilaca.

Iako postoji od 17. vijeka, Habzburgovci su dvorac Schönbrunn u današnjem izgledu kao svoju ljetnu rezidenciju počeli koristiti nakon novogradnje sredinom 18. vijeka.