Izvještaj Brammertza
0

Najpozitivniji izvještaj o saradnji Srbije sa sudom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz predstavit će u četvrtak, 3. decembra, u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), izvještaj o saradnji Srbije s tim sudom koji će, prema očekivanjima, biti najpozitivniji do sada.

Brammertz u izvještaju, navode mediji koji su imali uvid u nacrt tog dokumenta, nije naveo formulaciju "puna saradnja" kada ocjenjuje odnose Srbije i Haškog suda, ali prvi put kaže da je zadovoljan saradnjom Beograda s Tribunalom.

Kako se očekuje, Brammertz će u svom redovnom polugodišnjem izvještaju pred Vijećom sigurnosti UN-a, takođe, navesti da je saradnja Srbije s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu poboljšana, ali da vlasti u Beogradu moraju da ulože više napora da bi uhapsile preostale haške begunce, javio je u srijedu Tanjug.

Pozitivan izvještaj Brammertza mogao bi da dovede do toga da na sastanku Vijeća ministara Evropske unije u Bruxellesu 7. decembra, Holandija skine veto s primjene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU. To bi otvorilo mogućnost da se Srbija odluči i na sljedeći korak u evropskim integracijama - podnošenje kandidature za članstvo u EU.

Zvaničnici Srbije očekuju dosad najpozitivniji izvještaj haškog tužioca.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić nedavno je izjavio da će zvanični Beograda datum za podnošenje kandidature za članstvo u EU razmotriti s evropskim partnerima ukoliko nadležne evropske institucije u decembru postignu konsenzus o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Holandija ostaje pri stavu da bi saradnja Beograda s Haagom mogla da bude potvrđena hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali nagovještava da bi taj stav mogla da promijeni ukoliko Brammertz ocijeni da Srbija čini sve što je u njenoj moći da se ta dva preostala haška bjegunca uhapse.

Takvu ohrabrujuću atmosferu donekle je narušio slovenački predsjednik Danilo Turk prošlonedjeljnom izjavom, da holandska vlada nije jedina članica EU-a koja se protivi punoj primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez potpune saradnje Srbije s Haškim tribunalom.

Međutim, ministar vanjskih poslova Slovačke i dobar poznavalac prilika u regionu Miroslav Lajčak izjavio je, samo par dana kasnije, da bi poslije preporuke Evropskog parlamenta, konačno i Vijeće ministara EU trebalo da riješi pitanje blokade Srbije na njenom evropskom putu i poručio da je došlo vrijeme za odluku o odmrzavanju Prelaznog sporazuma.