UN
0

Najopasnije je roditi se u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Osam godina nakon invazije koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama, kojom je srušen talibanski režim u Afganistanu, ta bliskoistočna država predstavlja najopasnije mjesto na svijetu za rođenje, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Afganistan ima najveću stopu smrtnosti kada je riječ o novorođenčadi, sa 257 umrlih na 1.000 rođene djece, a 70 posto stanovništva nema pristup čistoj vodi, saopćio je Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) predstavljajući svoj godišnji izvještaj "Stanje djece u svijetu", prenio je Reuters.

"Afganistan danas je bez sumnje najopasnije mjesto da se neko rodi", izjavio je regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju Daniel Toole na konferenciji za novinare u Ženevi.

Kako talibanski ekstremisti povećavaju svoju prisutnost diljem Afganistana, sve veća nesigurnost otežava provedbu cijepljenja protiv dječije paralize, koja je endemska u toj državi, i malih boginja, koje su uzrok smrtnosti kod djece.

Toole je rekao da je zbog smanjene sigurnosti gotovo 43 posto zemlje praktično izvan dosega humanitarnih agencija.

"Primijetili smo smanjenje broja djece koja pohađaju školu, a posebno djevojčica", rekao je Toole i dodao da su zabilježeni namjerni napadi na škole koje pohađaju djevojčice.

Oko 317 škola u Afganistanu je napadnuto tokom protekle godine. U tim napadima poginule su 124 osobe, a ranjeno ih je 290, rekao je Toole.

Talibani, koji imaju uporišta na jugu i istoku Afganistana, a sve češće organiziraju napade na sjeveru i zapadu zemlje, protive se obrazovanju žena.