Svijet
20

Najopasnija trka svijeta: Trčali ulicama Alepa tokom zračnih napada

Klix.ba
Dok su sunitski ekstremisti ubijali zarobljene policajce u blizini sirijske granice s Irakom, a vojni avioni bombardovali okolinu Alepa, više od 60 lokalnih stanovnika takmičilo se u najopasnijoj utrci na svijetu. Muškarci su trčali kroz razorene ulice Alepa dok su odjekivale detonacije.

Trka "Al Aqsa Martyrs River race" se dešavala u isto vrijeme kada su likvidirani policajci u gradu al-Walid koji se nalazi na granici. Živote je izgubilo 15 iračkih policajaca. Također, SAD i njihovi saradnici izvodili su zračne napade u okolici Alepa. Njihova meta bili su pripadnici Khorasan grupe, posebne ćelije povezane sa al-Qaidinim vođom Nusrom Frontom koji pravi strategije za napade na zemlje Zapada.

Najbrži među hrabrima bio je Ahmed Sobhe koji je nakon trke, bez imalo straha, pozirao sa trofejom za fotografije. Ovaj čin oduševio je ljude širom svijeta i pokazao kako je, uprkos teškom životu, razaranju i svakodnevnoj pogibiji, ljudski duh jači od svega.

"Trka je bila odlična, atmosfera pozitivna. Na trenutak smo zaboravili da se nalazimo u najopasnijem gradu na svijetu", rekao je jedan od učesnika.