Svijet
0

Najmanje šestoro poginulih u oluji u Njemačkoj

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Najmanje šest osoba je izgubilo život, a više ljudi je povrijeđeno u orkanskoj oluji koja je protutnjala Njemačkom, javili su danas njemački mediji.

Orkanski vjetar protutnjao je Njemačkom brzinom od 166 kilometara na sat, čupajući drveće, noseći na stotine krovova i nanoseći štete na automobilima i građevinama.

Mnogi letovi su bili otkazani, a putevi zakrčeni. Željeznički saobraćaj od danas ponovo funkcionira, a avionski saobraćaj normalizira, premda se očekuju zakašnjenja.

U Hessenu se jedan dvogodišnji dječak udavio u ledenoj rječici, a jedan 74-godišnjak je poginuo u šetnji šumom.

U Baden-Wuerttembergu je jedan vozač poginuo kada je na njegov automobil palo drvo, u Sjevernoj Rajni Vestfaliji je jedna penzionerka izgubila život pošto je kolima naletjela na srušeno stablo, dok je drugu ženu ubilo drvo koje je srušila oluja. U Donjoj Saksoniji je jedan vozač poginuo kada je olujni vjetar prevrnuo njegov automobil.

Njemački mediji javljaju o normalizaciji svih vidova saobraćaja.

Radnici komunalnih službi pospremaju haos iza orkana, a mediji javljaju da bi spremanje moglo da potraje još par dana.

U snažnoj oluji " Xynthia", koja je tokom vikenda zahvatila zapadnu Evropu, poginulo je najmanje 55 osoba, od čega oko 50 u Francuskoj, tri u Španiji i jedna u Portugalu, javljaju svjetski mediji posljednji bilans.