SAD i Kanada
0

Najmanje deset mrtvih u hladnom talasu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Snažna oluja praćena snježnim padavinama, ledenom kišom i vjetrom zahvatila je teritoriju od oko 3.200 kilometara u SAD i Kanadi i prijavljeno je najmanje deset smrtnih slučajeva povezanih sa lošim vremenskim uslovima.

U Chicagu je palo više od 50 centimetara snijega što je izazvalo "ledeni zastoj" u gradu. Gradske vlasti Chicaga saopštile su da su, prvi put u proteklih 12 godina, zbog snijega škole ostale zatvorene.

Kanadski meteorolozi saopštili su da sve ukazuje na to da je južni Ontario izbjegao najgore i da je palo od 15 do 20 centimetara snijega. Meteorolozi su predviđali da će pasti najmanje 30 centimetara snijega u tok kanadskoj provinciji.

U Torontu je od 1999. godine zatvoren najveći broj škola zbog snijega. Najavljene su i nove snježne padavine u svim kanadskim priobalnim provincijama.

Američkog predsjednika Baracka Obamu o posljedicama oluje obavijestili su zvaničnici među kojima je ministar unutrašnjih poslova Janet Napolitano.

U SAD je otkazano više od 6.300 letova, uključujući 939 sa aerodroma "O'Hare" u Chicagu i 431 sa "LaGuardije" u New Yorku.

Meteorolog Jeff Johnson iz Nacionalnog meteorološkog biroa u Iovi rekao je da će oluja sigurno na nekoliko dana omesti normalan protok saobraćaja.
Olujno nevrijeme pretvorilo je putne pravce u ledene trake i zvaničnici su upozorili da spasilačke službe možda neće biti u stanju da dođu do svakog automobila blokiranog olujom.

Policija države Illinois saopštila je da je većina puteva neprohodna, a da su vlasti oko Chicaga zatvorili međudržavne puteve i željeznički sistem.

U Misuriju vlasti su zatvorile kompletan međudržavni put "70" između St. Louisa i Kansas Cityja. Slična situacija je u Oklahomi gdje je "život zamrznut" u  Oklahoma Cityju i Tulsi.

Nacionalna Meteorološka služba upozorila je da je "vidljivost ravna nuli" i upućeno je upozorenje Amerikancima da uopšte ne polaze na put.

Prema pojedinim podacima, oko 375.000 domaćinstava u SAD i Kanadi ostalo je bez električne energije.

Nekoliko oluja zahvatilo je SAD tokom ove zime izazivajući haos u budžetima saveznih država, a  troškovi raščišćavanja vrše dodatni pritisak na državne kase.