Australija
0

Najmanje četiri osobe poginule u novim poplavama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U poplavama u australskoj državi Queensland na sjeveroistoku kontinenta u ponedjeljak su izgubile život najmanje četiri osobe, od kojih dvoje djece, pošto su neprestane kiše donijele još veću bjedu regiji koja se bori s najgorim poplavama u posljednjih nekoliko decenija.

Premijerka te australijske države Anna Bligh potvrdila je na pres-konferenciji da su najmanje četiri osobe izgubile život, kao i da je oko 30 osoba ostalo odsječeno u školi u gradu Granham dok je 46 spašeno helikopterom s krovova iz grada poslije sumraka.

Osam metara visoki vodeni zid prijeti naseljima u nizijskim dijelovima Queenslanda od Tuvumbe pa prema istoku ka prijestonici Brisbaneu, prenosi AP.

  • Mrak i magla onemogućili su dalje spasilačke napore mada će potraga i spasilačke operacije biti nastavljene s prvim svjetlom u utorak rano ujutru, dodala je Bligh.

Bujica mutne vode pokupila je automobile i bacala ih kao igračke, odnoseći namještaj pošto je prodrla u prodavnice u preplavljenom Tuvumbu, gradu od oko 90.000 stanovnika na sjeveroistoku Queenslanda.

Situacija u ovoj australijskoj državi je kritična pošto već sedmicama pada kiša.

Oko 1.200 kuća je poplavljeno, a skoro 11.000 je oštećeno, dok je oko 4.000 stanovnika evakuisano, od kojih se mnogi i dalje nalaze kod prijatelja ili u centrima za privremeni smještaj.

Izlile su se nabujale rijeke, putevi i željezničke pruge su odsječeni, rudnici uglja su zatvoreni, a stočarstvo i poljoprivreda su paralisani.

U nekim dijelovima Queenslanda u protekla 24 sata palo je više od 343 milimetara kiše, objavio je lokalni hidrometeorološki zavod.

Od kraja novembra u Queenslandu je život izgubilo 11 osoba, a oko 200.000 je pogođeno poplavama.

Najveće poplave u Australiji u posljednjih pedesetak godina izazvale su tropske kiše koje su počele neposredno prije Božića i trajale danima.