Svijet
0

Najmanje 925 mrtvih od početka borbi u Sadr Cityju

FENA
Od početka sukoba krajem marta između islamskih ekstremista i američkih vojnika u sjeveroistočnom kvartu Bagdada Sadr Cityju ubijeno je najmanje 925 osoba, a 2605 ih je ranjeno, saopćio je novinarima u Bagdadu glasnogovornik iračkih sigurnosnih snaga Tahsin al-Sheikli.

Borbe između pristalica radikalnoga imama Moqtade al-Sadra i američkih vojnika započele su ubrzo nakon 17. marta kada je Sadr dozvolio pripadnicima svoje milicije na "samoodbranu, posebno protiv okupatora".

Talijanska agencija Ansa podsjeća da su iračke snage 25. marta, uz podršku američkih helikoptera i aviona, napale pripadnike Sadrove milicije u Basri a ofanziva se ubrzo prenijela na Sadr City te druge šiitske gradove na jugu Iraka.

Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je u srijedu na konferenciji za štampu u Bagdadu da su specijalne snage poslane u Sadr City da bi iskorijenile "bande", aludirajući na miliciju Moqtade al-Sadra tzv. Mahdijevu vojsku.

Glavni uvjet za prekid ofanzive jeste da "sve oružje bude u rukama vlade", rekao je Maliki.

Preostali uvjeti iračke vlade su da milicija preda oružje i da se borci predaju vlastima.

Moqtada al-Sadr je međutim odbacio ove uvjete i rekao svojim sljedbenicima da nastave pružati "otpor" američkoj "okupaciji" Iraka i da se ne bore protiv Iračana.

Samo u posljednja 24 sata ubjeno je 35 osoba, a 129 ih je ranjeno u Sadr Cityju, većinom žene i djeca.