Prevozio oko 300 osoba
0

Najmanje 68 mrtvih u prevrtanju trajekta u Indiji

FENA
Prevrtanja trajekta sve češća pojava na rijekama Indije
Prevrtanja trajekta sve češća pojava na rijekama Indije
Najmanje 68 osoba se utopilo kad se nakrcani trajekt koji je prevozio oko 300 osoba prevrnuo u ponedjeljak navečer u jednoj od najvećih indijskih rijeka, saopćila je policija. - Stotinjak osoba je spašeno i najmanje 50 još se vode kao nestali, saopćio je Jayanta Narayan Choudhury, policijski načelnik države Assam u kojoj je brod potonuo.

Ovo je jedna od najtežih nesreća u posljednjim godinama na sjeveroistoku Indije.

Trajekt je uglavnom prevozio lokalne farmere i njihove porodice kada se prevrnuo tokom oluje na rijeci Brahmaputra, u udaljenoj regiji države Assam, u blizini Kine i Bangladeša, saopćila je policija.

"Loše vrijeme ometa naše spasilačke akcije. Kiša pada skoro neprekidno, a vidljivost u tom području skoro je ravna nuli" izjavio je Reutersu P.C. Saloi, policjac koji se nalazio u blizini mjesta nesreće.

Očevici su saopćili policiji da je brod bio star i da se raspao na dva dijela nakon što se prevrnuo u nabujaloj Brahmaputri, jednoj od najvećih rijeka u Aziji. Manji brodovi često potonu na toj rijeci, a trajekt koji je potonuo u ponedjeljak je najveći brod koji je potonuo na Brahmaputri posljednjih godina.

Brod je bio nakrcan ljudima i vrećama s rižom, a na njemu nije bilo pojaseva ni prsluka za spasavanje, sopćila je policija.

Premijer Manmohan Singh, koji zastupa Assam u gornjem domu parlamentra, izjavio je da je "šokiran i ožalošćen" zbog nesreće.

Spasioci su saopćili da su kontaktirali kolege u Bangladešu kako bi im pomogli u potrazi za preživjelima.