Bomba u kamionu
0

Najmanje 50 osoba poginulo u napadima u Iraku

FENA
Najmanje 40 osoba, uključujući jednog 6-godišnjaka, poginulo je na jugu iračkog grada Divanijaha kada su eksplodirale bombe skrivene u kamionu s lubenicama.

Eksplozija, koja se dogodila u blizini glavne tržnice, jedna je od nekoliko napada u kojima je poginulo najmanje 50 osoba i ranjeno je više od 100 u centralnom u južnom Iraku u utorak, izvjestio je The New York Times.

U južnom gradu Karbali, svetom šiitskom gradu, poginulo je šest osoba, a ranjeno je više od 25 u eksplozijama dvije ručno napravljene bombe koje su bile pričvršćene za vozila i detonirane na tržnici.

U eksplozijama u Tadži sjeverno od Bagdada poginule su dvije osobe, a ranjeno je 15.

U blizini Bakube u pokrajini Dijala naoružani napadači ubili su policajca, dok su tijela dvije osobe, kojima je pucano u glavu, pronađena u blizini zemljoradničke zadruge, javlja UPI.

Times izvještava da su zvaničnici prije pet mjeseci ponovo otvorili ulice kod tržnice Divanija koje su bile godinama zatvorene iz sigurnosnih razloga, dok je tržnica bila krcata kupcima za vrijeme napada.

Napadi su uslijedili usred vala nasilja u Iraku koji je počeo prošlog mjeseca.

Times je citirao UN-ove statistike prema kojima je više Iračana i sigurnosnih snaga poginulo u napadima u prvih pet mjeseci 2012. nego prošle godine u istom periodu.