Pakistan, novi bilans
0

Najmanje 43 osobe poginule i više od 100 ranjeno u napadu žene bombaša

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 43 osobe poginule su u samoubilačkom napadu koji je u jednom centru za raspodjelu humanitarne pomoći na sjeverozapadu Pakistana počinila žena bombaš.

Ovo je prvi put da je žena izvela samoubilački napad u Pakistanu.

"Žena obučena u burku je čekala u redu pred centrom za raspodjelu pomoći u hrani u gradu Kar, u plemenskoj oblasti Bađur, kada ju je na kontrolnom punktu zaustavila policija", rekao je tamošnji zvaničnik Tarik Kan.

"Policajci su tražili da je legitimišu, ali je ona potrčala ka centru i bacila granate na policiju. Raznijela se kada je stigla do okupljenih ljudi, njih oko 300", rekao je Kan.

On je dodao da je pregledom ostataka utvrđeno da je napad izvela žena.

Među poginulim je i šest policajaca. Više od 100 osoba je ranjeno, od kojih je 30 u kritičnom stanju.

Odgovornost za napad preuzeli su pakistanski talibani, a njihov portparol je naveo da su žrtve odabrane jer su većinom pripadale plemenu Salarzai, jednom od prvih koje je 2008. godine organizovalo oružani otpor talibanima.

Policija je saopćila da su žrtve bile iz različitih dijelova Bađura, poluautonomne plemenske oblasti uz granicu s Afganistanom, a okupile su se da, kao svakog dana, preuzmu bonove za hranu koje dijele Svjetski program za hranu i druge humanitarne organizacije.

Islamski ekstremisti u Pakistanu i ranije su napadali zdanja u kojim je dijeljena humanitarna pomoć, jer verovatno, napominje agencija AP, predstavljaju simbole vlasti i zapadnog uticaja.