Sirija
0

Najmanje 37 mrtvih tokom protesta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 37 osoba ubile su u petak u Siriji sirijske snage reda koje su pucale na demonstrante pravim mecima, izjavio je Ammar Qorabi, predsjednik Nacionalne organizacije za ljudska prava.
  • Mirni protesti na kojim se tražila sloboda, odvijale su se u petak u različitim sirijskim regijama, posebno na jugu u Deri, izjavio je Qorabi, javio je AFP.

  • Sirijske vlasti su "nasilno ugušile ove proteste koristeći granate sa suzavcem i pucajući pravim mecima na nenaoružane civile, izjavio je ovaj borac za ljudska prava kojem je sjedište u Kairu.

Qorabi je napravio listu s imenima tridesetak osoba ubijenih u Deri, 100 kilometara južno od Damaska i potvrdio da su vlasti "spriječile prevoženje ranjenika u glavnu gradsku bolnicu".

U Homsu, 160 kilometara sjeverno od Damaska, vlasti su u petak rastjerale demonstrante blizu Velike džamije "koristeći prave metke" i ubili tri osobe, a ranili dvije.

  • U pokrajini Damask, vlasti su pucale na demonstrante i ubile tri osobe u Harasti i jednu u Dumi, dodao je on.

  • Radi se o flagrantnom kršenju prava i sloboda, izjavio je Qorabi i zatražio od vlasti da dopuste novinarima i satelitskim televizijama da prate događaje.

  • Neophodno je da vlasti usvoje politiku koja odgovara zahtjevima demonstranata i koja će im omogućiti da slobodno protestuju, zatim da oslobode stotine osoba uhapšenih za vrijeme protesta, kazao je on.