Haiti
0

Najmanje 36 pripadnika UN-a poginulo u potresu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ujedinjene nacije (UN) saopćile su u četvrtak da je najmanje 36 članova njenog osoblja poginulo u potresu na Haitiju, što predstavlja najveći gubitak života pripadnika ove svjetske organizacije u jednoj nesreći.

Obraćajući se novinarima putem videolinka iz haićanske prijestonice Port-au-Princea, visoki zvaničnik UN-a David Wimhurst izjavio je da su četiri policijska zvaničnika UN-a među poginulima, skupa s 13 civilnih službenika i 19 članova vojnog osoblja, prenosi Reuters.

  • Nažalost moramo očekivati da ćemo početi otkrivati još tijela, izjavio je Wimhurst.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je ranije da se oko 150 članova osoblja UN-a vode kao nestali. Dodao je kako nema nikakvih vijesti o sudbini šefa mirovne misije na Haitiju, Tunižanina Hedi Anabbija.

Haićanski predsjednik Rene Preval izjavio je u srijedu da je Anabi poginuo. Zvaničnici UN-a, međutim, izrazili su sumnju u njegovu izjavu, rekavši kako nemaju nikakve informacije koja bi to mogla potvrditi.

Annabi je bio u petospratnom sjedištu mirovne misije UN-a u Port-au-Princeu kada se srušila tokom potresa u utorak u pet sati ujutro. Zvaničnici UN-a javili su da je on među zarobljenima pod ruševinama i da nije jasno da li je živ ili mrtav.

Ban i Wimhurst jasno su stavili do znanja da Ujedinjene nacije, pored napora da spašavaju vastito osoblje, još rade na održavanju reda i zakona te isporuci pomoći.

Snage UN-a, koje uključuju oko 9.000 vojnika i policajaca iz više od 40 zemalja, poslane su u tu državu 2004. godine u pokušaju da uvedu stabilnost nakon što su predsjednika Jeana-Bertranda Aristidea svrgnule naoružane bande i bivši vojnici.