Afera u Francuskoj
0

Najmanje 30.000 žena mora ukloniti otrovne implantate

SRNA
Francuske vlasti zatražiće od 30.000 žena kojima su plastičnom operacijom dojki ugrađeni otrovni silikonski implantati da ih uklone.

Postoji bojazan da implantati francuske kompanije Poly Implant Prothese (PIP) nose potencijalne rizike za zdravlje, piše list Liberation.

Prošle godine je utvrđeno da je PIP koristio nedozvoljeni odnosno silikonski gel koji je u velikom broju slučajeva doveo do pucanja implantata.

Francuska vlada formirala je specijalnu komisiju koja će se pozabaviti ovim pitanjem.

"Morat ćemo da uklonimo sve te implantate. Suočavamo se sa opasnostima po zdravlje, kao i sa prevarom", rekao je doktor Laurent Lantieri. 

Portparol francuske vlade Valerie Pecresse rekla je francuskoj televiziji da će plan akcije biti objavljen kasnije tokom sedmice.

"Sve žene koje imaju implantate firme PIP treba pod hitno da se obrate ljekarima i hirurzima za pomoć", rekla je ona.
Istragom Francuskog udruženja hirurga plastičara prošle godine utvrđeno je da implantati ove firme imaju veću stopu pucanja od drugih implantata i da korišteni silikon nije namijenjen za medicinsku upotrebu.

Prošle godine, zabranjena je upotreba ovih implantata.

Policija je prošle godina dobila 2.000 pritužbi od žena kojima su ugrađeni ovi implantati i otvorila je krivičnu istragu protiv ove firme.

Od objelodanjivanja anomalija, 523 implantata je uklonjeno, piše list Mond.

Do sada je registrovano osam slučajeva raka kod pacijenata sa ovim implantatima, rekao je visoki zvaničnik za zdravstvo Jean-Yves Grall, listu Liberation.. On je dodao da je deveta pacijentkinja umrla od raka prošle godine.

Grall je dodao da će svi troškovi oko uklanjanja implantata biti nadoknađeni, iako nije jasno da li to uključuje i plaćanje za zamjenu implantata.
Implantati firme PIP spadaju među najjefitnije na tržištu i mogli su se naći i van Francuske. Vjeruje se da oko 50.000 Britanki ima ugrađene implantate ove firme.