Pakistan
0

Najmanje 25 mrtvih u napadu američkih bespilotnih letjelica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 25 osoba poginulo je u petak u napadu američkih bespilotnih letjelica na jednu kuću u sjeverozapadnom Pakistanu, blizu granice s Afganistanom, rekli su pakistanski zvaničnici.

Po njihovim navodima, na kuću je ispaljeno 10 projektila, a do toga je došlo samo jedan dan pošto je pakistanska armija osudila ovakve napade.

Napad se dogodio u selu Spinvam u Sjevernom Waziristanu, tribalnoj oblasti koja je islamskim ekstremistima - talibanima i borcima Al-Qaide - baza iz koje napadaju američke i NATO trupe u susjednom Afganistanu, prenose agencije.

Vjeruje se da među poginulima ima civila, i da je nekoliko osoba povrijeđeno, rekla su afganistanski zvaničnici za sigurnost, koji su zahtijevali da im se imena ne objavljuju.

Iako Pakistan redovno osuđuje napade s američkih bespilotnih letjelica, vjeruje se da je on potpomogao bar neke od tih akcija. Međutim, ionako problematični odnosi Pakistana i SAD-a su se pogoršali u januaru ove godine, kada je jedan operativac CIA-e ubio dva Pakistanca, jer su, navodno, pokušali da ga opljačkaju.

Stvar je dodatno pogoršana zbog američkog projektilskog napada prošlog mjeseca u sjeverozapadnom Pakistanu. U njemu su, navodno, poginule desetine nedužnih pripadnika plemena, što je razljutilo pakistanske zvaničnike.