Bangladeš
0

Najmanje 25 mrtvih i 100 povrijeđenih u požaru u tvornici tekstila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 25 osoba je poginulo i više od 100 povrijeđeno u utorak u požaru u tvornici odjeće u blizini bangladeške prijestonice, saopćili su svjedoci, navodi se u medijskim izvještajima.

Vatrogasni zvaničnik Golam Mostafa izjavio je da je vatra izbila u desetospartnoj tvornici u vlasništvu lokalnog poslovnog giganta Hameem grupe u industrijskoj zoni Ashuklia, u neposrednoj blizini Dhake. Nije bilo odmah jasno šta je izazvalo požar, a vlada je naredila pokretanje istrage.

Iako je postoji mišljenje da je riječ o nesretnom slučaju, mnogi vjeruju kako je moguće da je požar podmetnut.

Ministar unutarnjih poslova Shahara Khatun izjavio je nakon obilaska mjesta nesreće da će njegovo ministarstvo istražiti da li je požar povezan s nedavnim nasilnim protestima u tekstilnim tvornicama zbog niskih plaća.

Monir Hossain, lokalni novinar, izjavio je za Associated Press da je vatra buknula u dva gornja sprata tvornice tokom pauze za ručak. Kapija na požarnim stepenicama bila je zatvorena, zarobljavajući radnike unutar fabrike, koja uglavnom proizvodi majice kratkih rukava za međunarodne brendove, navodi AP riječi svjedoka.

Drugi novinar, Rafiqul Islam, izjavio je da je vidio najmanje 25 tijela kako se ubacuju u ambulantna vozila.

TV stanica Diganta javila je je da je najmanje 26 osobapoginulo i više od 100 povrijeđeno. ATN News javila je da su spasioci izvukli najmanje 24 tijela.

Islam je izjavio da oko 13.000 osoba radi u tvornici svakog dana, iako ih je većina bila vani kupujući ručak kada je vatra izbila. Zvaničnici su saopćili da će broj poginulih rasti.

Kompanija i bangladeško Udruženje proizvođača i izvoznika tekstila objavili su da će dati odštetu od 100.000 takasa (1.370 dolara) porodicama poginulih i da će platiti liječenje povrijeđenih.

Sigurnost radnika u rapidno rastućoj tekstilnoj industriji predmetom je velike brige, ali u posljednjim godinama se poboljšala, tvrdi udruženje.

Grupe za radnička prava kažu da su sigurnosni standardi još neadekvatni u brojnim tvornicama.

U februaru je u tvornici džempera u neposrednoj blizini Dhake poginula 21 osoba a desetine su povrijeđene.

Bangladeš ima oko 4.000 tekstilnih tvornica koje izvoze više od 10 milijardi dolara vrijedne proizvode u Sjedinjene Države i Evropu. Među njihovim mušterijama su Wal-Mart, Tesco, H&M, Zara, Carrefour, Gap, Metro, JCPenney, Marks & Spencer, Kohl's, Levi Strauss i Tommy Hilfiger.

Nedavni protesti slabo plaćenih radnika uzdrmali su zemlju. Radnici koji su zahtijevali preovedbu zakona o novoj minimalnoj plaći sukobili su se s policijom u industrijskoj zoni u jugoistočnom Bangladešu u nedjelju a tom prilikom su poginule tri osobe i 100 povrijeđeno.

Vlasti su otvorile vatru i ispaljivale suzavac nakon što su hiljade radnika napali tvornice i uništavali vozila u proizvodnoj izvoznoj zoni Chittagong. Zona - koja se nalazi 215 kilometara jugoistočno od Dhake - sjedište je oko 70 stranih kompanija koje uglavnom proizvode odjeću, obuću i bicikle, i zapošljavaju oko 150.000 radnika.

Manji protesti izbili su oko Dhake. U nedjelju su radnici u prijestonici blokirali prometnu cestu i zapalili dva vozila, saopćila je policija.

Tekstilni radnici u Bangladešu su među najslabije plaćenim u svijetu, sudeći po Međunarodnoj konfederaciji sindikata, grupi za zaštitu radničkih prava sa sjedištem u Beču.

U prvom povećanju od 2006. godine, vlada je u julu povisila minimalnu plaću na 3.000 takasa (45 dolara) s 1.662 takasa (25 dolara). Novi platni sistem stupio je na snagu u novembru, ali radnici tvrde da ga brojne tvornice još nisu provele.