Svijet
0

Najmanje 25.000 osoba marširalo za jedinstvo Belgije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 25.000 osoba marširalo je u nedelju u Bruxellesu za jedinstvo Belgije, u kojoj politička kriza bez presedana uklanja tabu o eventualnom razbijanju zemlje između frankofonskoga i flamandskog govornog područja.

"Za jedinstvo" pisalo je na tri jezika ove zemlje - francuskom, flamanskom i njemačkom, na transparentima koje su nosili učesnici marša, koji su u povorci krenuli oko 11 sati po lokalnom vremenu iz centra grada blizu Gare de Nord u Bruxellesu, izvještava AFP.

Najmanje 25.000 osoba, uglavno frankofonskoga govornog područja, marširalo je ulicama grada, objavila je policija, ali bi konačna brojka mogla biti i veća.

Organizatori marša nisu objavili tačnu brojku. "Moj zadatak je ostvaren, masa je tu, ima Flamanaca, Valonaca i vrlo je lijep ambijent", rekla je Marie-Claie Houard, inicijator ovog okupljanja.

Ova aktivistica je također inicijator peticije za jedinstvo Belgije i prikupila je oko 140.000 potpisa koji će biti simbolično predani predsjedniku Senata Armandu de Deckeru.

"Ja sam obična građanka koja je pokušala učiniti nešto jako malo", rekla je ona na kraju marša, kojoj je masa skandirala.

Pozivajući političare da "prestanu gurati glavu u pijesak", Huard je također zažalila što kroz štampu bruje vijesti koje govore da su svi Valonci ljenčine a svi Flamanci ekstremisti".

Na maršu je sudjelovalo i dosta starijih ljudi, među kojima i je bilo i Flamanaca.

"Želimo pokazati da su Flamanci solidarni sa svim Belgijancima, bili oni Flamanci ili Valonci, mi smo prije svega Belgijanci", objasnio je jedan stariji učesnik marša stanovnik Anversa.

"Ne mislim da će se Belgija podijeliti, jer vidite vi ovu masu, ona daje signal da ljudi jednostavno ne žele da se Belgija podijeli", rekao je on.