Nigerija
0

Najmanje 200 osoba ubijeno tokom nasilja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj ubijenih u sukobima koji su počeli u nedjelju u nigerijskom gradu Josu popeo se na 200, saopćila je u srijedu međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch. Ovaj podatak zasniva se na izjavama osoba iz centralne džamije u tom gradu, javile su agencije.

Iz Josa je otišlo najmanje 3.000 osoba, bježeći od sukoba. Stanje u gradu je sada mirno. Ulicama patroliraju vojne patrole koje nadgledaju i 24-satni policijski sat koji je uveden po naredbi potpredsjednika Nigerije Gudlaka Jonathana.

Grad Jos se nalazi između sjevera Nigerije, pretežno muslimanskog, i hrišćanskog juga. Ovaj najnoviji sukob počeo je, kako navodi Reuters, zbog poništenog dogovora o obnovi domova koji je postignut poslije nemira 2008. godine.

U Nigeriji živi oko 200 različitih etničkih grupa, uglavnom mirno, mada od građanskog rata, koji je vođen od 1967. do 1970. godine, često dolazi do sukoba na vjerskoj osnovi.

Analitičari, međutim, ukazuju da vjerska netrpeljivost rijetko pravi povod sukoba. Najčešće su za to odgovorni privredni interesi.

Prošlog mjeseca najmanje 40 osoba je ubijeno u sukobima nigerijskih sigurnosnih snaga i islamista u Buchiju, na sjeveru zemlje.

Novembra 2008. u vjerskim sukobima je ubijeno više stotina osoba, a 2001. godine u nemirima je poginulo oko 1.000 osoba.