Libija
0

Najmanje 17 mrtvih u napadu na Bengazi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U napadu vojnih snaga lojalnih libijskom lideru Moameru el Gadafiju na skladište oružja nedaleko od Bengazija, koji je pod kontrolom pobunjenika, danas je poginulo 17 osoba, javila je televizija Al Jazeera.

Portparol pobunjenika i lokalni medicinski izvori rekli su da je u skladištu odjeknula snažna eksplozija i da je ranjeno najmanje 12 osoba.

Za sada nije poznato više detalja o događajima u gradu koji je glavno uporište Gadafijevih protivnika.

Iz naftnog centra Ras Lanufa stižu kontradiktorne informacije, pošto obje strane tvrde da je grad u kojem se vode žestoke borbe u ovom trenutku pod njihovom kontrolom.

Pobunjenici su napali vojnu bazu u predgrađu Ras Lanufa, u kojem se nalaze rafinerija, naftovod i terminal za točenje nafte, a vojska je odgovorila aartiljerijskom vatrom i helikopterskim napadima.

Pobunjenici tvrde da je grad "100 odsto" pod njihovom kontrolom, te da su se Gadafijeve snage povukle, ali vlasti u Tripoliju to demantuju. 

Izvor iz Gadafijevog okruženja rekao je da je zapadni dio zemlje potpuno pod kontrolom vlasti, dok na istoku "ima problema". Ras Lauf se nalazi na oko 660 kilometara istočno od Tripolija.
 Dok su tokom dana trajale borbe, pobunjenici su uzvikivali "Gdje je Obama? Želimo zonu zabranjenog leta!" Administracija predsjednika SAD Baraka Obame ranije je saopštila da razmatra sve opcije, uključujući i uvođenje zonu zabranjenog leta iznad Libije.

Stotine ljudi okupile su se ispred bolnice u istočnom libijskom gradu Adždabiji dok su vozila hitne pomoći dovozila ranjene pobunjenike iz Ras Lanufa.

Zamjenik libijskog ministra spoljnih poslova Halid Kaim izjavio je da vlasti prihvataju mirovnu inicijativu predsjednika Venecuele Uga Čaveza, Gadfijevog saveznika. On je predložio da posreduje u pregovorima o pronalaženju mirnog rješenja za krizu u Libiji, kako se u zemlji ne bi rasplamsao građanski rat.