Svijet
0

Najmanje 17 mrtvih u napadima u iraku

FENA
Najmanje 17 osoba je poginulo u ponedjeljak u Iraku u napadima koji su ciljali vladine snage i grupe sunitske milicije mobilizirane protiv iračke struje Al-Qaide.

Blizu Tarmijaha, 60 km sjeverno od Bagdada, najmanje pet milicajaca i četiri maloljetne osobe, koje su išle u školu, poginuli su u eksploziji kamiona-bombe kada je samoubica jurnuo na cestovnu barikadu, saopćila je lokalna policija.

Ovaj napad ciljao je nadzornu tačku sunitskih milicajaca mobiliziranih protiv iračke struje Al-Qaida, saopćio je pukovnik Ahmed Abdullah.

U regiji Samare, 120 km sjeverno od Bagdada, jedan seljak sunit iz Tal al-Thahabeta i dvojica ektremista, pripadnika Al-Qaide, izgubili su život u sukobima koji su izbili u ponedjeljak ujutro, saopćili su pripadnici snaga iračke sigurnosti.

U provinciji Dijala tri pripadnika sunitske grupe za samoodbranu su ubijena u napadu militanata Al-Qaide na selo Dalli Abbas, blizu Baqube, izjavio je potpukovnik lokalne policije Najm al-Sumaidai.

U Dijali su također dva pogranična čuvara ubijena, a četiri povrijeđena u eksploziji bombe blizu iračke granice u Mandali, 110 km sjeveroistočno od Bagdada, saopćio je general Khudhayir al-Timimi.

Ovi napadi uslijedili su dva dana nakon emitiranja poruke šefa mreže Al-Qaide Ossame bin Ladena, koji je osudio "izdajnike" Islamističke partije Iraka, sunitske stranke, članice iračke vlade, i sunitskih grupa koje se bore protiv Al-Qaide.