Sirija
0

Najmanje 17 mrtvih i više stotina povrijeđenih u sukobima u Dari

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 17 osoba je poginulo i više stotina povrijeđeno kada su sirijske snage sigurnosti otvorile vatru na demonstranate u gradu Dara na jugu zemlje, koji je postao epicentar protesta, prenosi BBC.

Po riječima očevidaca, snage sigurnosti su koristile bojevu municiju u pokušaju da rastjeraju učesnike demonastracija protiv vladajuće partije Baas. Zbog velikog broja ranjenih džamija je pretvorena u privremenu bolnicu.

Sirijska vlada priznaje da je došlo do nasilja u Dari ali tvrdi da su samo dvije osobe poginule, prenosi AP.

Nekoliko hiljada demonstranata koji su izašli iz tri džamije marširali su do zgrade suda, ali su snage sigurnosti, obučene u civilnu odjeću, upotrebile suzavac kako bi ih rastjerale.

"Demonstanti su bacali kamenice i zatim je uslijedio sukob", izjavio je neimenovani aktivista za ljudska prava agenciji France presse.

Stotine pripadnika snaga sigurnosti raspoređeno je u Dari, pošto je nekoliko hiljada osoba, uključujući stanovnike okolnih gradova, došlo u grad spremno da protestuje poslije današnje molitve.

Demonstrani zahtijevaju ukidanje vanrednog stanja, koje je na snazi od 1962. godine, oslobođenje zatvorenika i veće slobode.

Od početka nereda, 15. marta, prema procjenama sirijskih aktivista za ljudska prava, u sukobima sa snagama sigurnosti poginulo je više od 130 osoba, uglavnom u Dari i luci Latakia, dok vlasti tvrde da je broj žrtava oko 30.