Indonezija
0

Najmanje 160 nestalih nakon cunamija

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 160 osoba, uglavnom žena i djece, vodi se kao nestalo u indonezijskom selu koje je pogodio veliki talas poslije snažnog zemljotresa kod obale Sumatre, izjavili su danas lokalni zvaničnici.

Zvaničnik iz regionalnog ogranka Ministarstva za ribarstvo Hardimansjah, rekao je da je od zemljotresa jačine 7,5 stepeni Rihterove skale, koji je sinoć pogodio oblast udaljenu oko 78 kilometara zapadno od Južnog Pagaja na ostrvima Mentavaj, uništena većina objekata u selu Betu Monga.

"Od 200 stanovnika tog sela, samo je 40 pronađeno. Njih 160 još se vodi kao nestao i to su uglavnom žene i djeca",  rekao je Hardimansjah, koji kao i većina stanopvnika Indonezije ima samo ime, i dodao da je i u susjednom selu Malakopa, potvrđen najmanje jedan smrtni slučaj a da se dva vode kao nestala.

Prema riječima lokalnog zvaničnika Muđijarta, na ostrvu Južni Pagaj talasi su ušli oko 600 metara u obalna sela dok su na ostrvu Sjeverni Pagaj dostizali visinu do krovova kuća.

U saopštenju australijskog Ministarstva inostranih poslova i trgovine navodi se da je nakon potresa izgubljen kontakt sa turističkim brodom na kojem je bilo izme osam i deset australijskih turista.

Centar za upozoravanje na cunami u Pacifiku sinoć je najavio da je zemljotres izazvao veliki cunami.

U decembru 2004. godine, cunami izazvan potresom jačine većom od devet stepeni Rihterove skale odnio je više od 226 hiljada ljudskih života.