Nepal
0

Najmanje 14 hodočasnika poginulo u saobraćajnoj nesreći

FENA
Najmanje 14 hodočasnika je poginulo u petak na putu prema jednom svetom hinduskom mjestu na jugu Nepala kada je vozilo skliznulo i palo u rijeku, saopćila je u subotu policija.

"Broj poginulih će sigurno rasti, a spasilačka ekipa nastavlja potragu", rekao je agenciji AFP glasnogovornik nepalske policije Rajendra Singh Bhandari.

Smješten na ušću rijeka Ridi Khola i Kali Gandaki, grad Ridi prima hiljade hinduskih hodočasnika koji dolaze da se kupaju, mole u hramovima i kremiraju svoje mrtve.

Žrtve porijeklom iz susjednog grada Gulmija prevozile su posmrtne ostatke jednog rođaka prema svetom mjestu kada je njihovo vozilo sletjelo s puta, najvjerovatnije zbog problema s kočnicama, prema riječima inspektora lokalne policije Purshotama Pandeja.

Saobraćajne nesreće su relativno česte u ovoj siromašnoj regiji Himalaja zbog lošeg stanja cesta i vozila i opasne vožnje.

Prije dvije sedmice, 38 indijskih hodočasnika je poginulo u autobuskoj nesreći zbog prekomjernog broja putnika koje je autobus prevozio u hram u tom okrugu u blizini Nawalparasija, također zbog pada u rijeku.