Indija
0

Najmanje 12 mrtvih u demonstracijama u Kašmiru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvanaest osoba, uglavnom demonstranata, ubijeno je u ponedjeljak u indijskom Kašmiru, teritoriju s većinskim muslimanskim stanovništvom, u najsmrtonosnijem danu od početka protesta protiv vlasti u New Delhiju prije tri mjeseca, prema saopćenju policije.

Jedan policajac i tri demonstranta ubijeni su u okrutnim sukobima u okrugu Budgam, dok su tri druge osobe pronađene mrtve u selu Tangmarg gdje su demonstranti zapalili kršćansku religioznu školu, izjavio je AFP-u zvaničnik lokalne policije.

Jedan čovjek je ubijen u okrugu Bandipora kada su snage sigurnosti otvorile vatru na demonsrante koji su bacali kamenje i skandirali za nezavisnost Kašmira.

Još četiri čovjeka su ubijena u drugim sukobima, prema saopćenjima policijskih zvaničnika.

Džamu i Kašmir je jedna država indijske unije gdje je stanovništvo uglavnom muslimansko. Drugi dio Kašmira kontrolira Pakistan.

Indijski dio je već 21 godinu poprište pobuna protiv administracije New Delhija u kojem je prema zvaničnim ciframa ubijeno 47.000 ljudi.

Indijske sigurnosne snage bore se već tri mjeseca da bi savladale nasilje uzrokovano smrću 17-godišnjeg studenta koga je ubila policija 11. juna na demonstracijama separatista.