Pucnjave i bombaški napadi
0

Najmanje 107 žrtava širom Iraka

SRNA
U talasu bombaških napada i pucnjavi u Bagdadu i sjeverno od glavnog grada Iraka danas je ubijeno najmanje 107 ljudi, što je najveći broj žrtava u jednom danu u posljednje dvije godine, izjavili su sigurnosni i bolnički izvori.

Jedno od najteže pogođenih mjesta je Tadži, sunitski okrug udaljen oko 20 kilometara sjeverno od Bagdada, gdje je poginula 41 osoba.

Ranjeno je ukupno 216 lica, a koordinisani napadi izvedeni su u 13 iračkih gradova i naselja, prenio je BBC.

Fatalne eksplozije bombi dogodile su se u šiitskim dijelovima Bagdada. Najsmrtonosniji pojedinačni napad desio se u Sadr Cityju, gdje je od eksplozije bombe ispred jedne državne zgrade poginulo 16 ljudi.

Napadi su izvršeni i u gradvima Mosul i Kirkuk, kao i u provinciji Dijala.

Nasilje u Iraku nastavilo se i poslije povlačenja američkih snaga, što ukazuje na slabost iračkih snaga sigurnosti i sposobnost militanata da djeluju širom zemlje.

Napadi su izvršeni samo nekoliko dana nakon što je Al Qaida u Iraku objavila novu ofanzivu kako bi ponovo preuzela kontrolu nad oblastima iz kojih se povukla prije odlaska američkih snaga iz zemlje u decembru prošle godine.

Analitičari smatraju da Al Qaida pokušava da produbi političku krizu i okrene sunitske arapske i kurdske lidere protiv šiitskih vođa.