Broj žrtava u Italiji stalno raste
0

Najmanje 100 mrtvih u razornom zemljotresu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U jakom zemljotresu koji je pogodio centralni dio Italije poginulo je "najmanje 100 osoba", objavile su spasilačke ekipe na informativnom kanalu Sky TG-24.

"Radi se o brojci koja je potvrđena", javio je isti izvor.

Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi objavio je nešto ranije da je 1.500 osoba povrijeđeno u tom zemljotresu a da je oko 50.000 ostalo bez domova, javila je Civilna zaštita, prenio je AFP.

Najveći broj žrtava je u gradu L' Aquili, gdje je bio epicentar, grad koji je potpuno porušen.

"Neki gradovi u tom području potpuno su uništeni", izjavio je predsjednik donjeg doma italijanskog parlamenta Gianfranco Fini, nakon čega su poslanici održali minutu ćutanja.

Većina žrtava je iz mjesta Lakvila, planinskog grada iz 13. vijeka, na oko 100 kilometara istočno od Rima, i okolnih gradova i sela u regionu Abruzzo. Kuće, stare crkve i ostali objekti porušeni su u najtragičnijem zemljotresu u Italiji u posljednjih 30 godina. Stotine ljudi su povrijeđene, a 15 000 objekata proglašeno je opasnim za stanovanje.

Premijer Silvio Berlusconi otkazao je put u Moskvu i proglasio stanje nacionalne uzbune, što će omogućiti upotrebu fondova za pomoć i obnovu. Papa Benedikt rekao je da će održati posebnu molitvu za žtrve.

Bolnice su zatražile pomoć od ljekara i medicinskih sestara iz čitave zemlje.

Zemljotres se dogodio oko 3 sata i 30 minuta iza ponoći, a imao je jačinu između 5,8 i 6,3 stepeni Richterove skale.