Pokušaj pljačke kamiona sa hranom
0

Najmanje 10 osoba poginulo u redu za hranu u Somaliji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 10 ljudi, među kojima i izbjeglice, poginulo je danas u sukobima koji su izbili između somalijske vojske i izbjeglica u pokušaju pljačke kamiona s hranom, naveli su očevici.

Vladine snage otvorile su vatru i istovarile hranu u kolica i minibuse, a izbjeglice su dobile manje pakete hrane nakon što je lokalna organizacija za distribuciju hrane počela s raspodjelom pomoći.

Svjetski program hrane organizacije Ujedinjenih nacija, koji je saopćio da je Somaliji na raspolaganju 290 tona kukuruza i ulja, potvrdio je incident koji se dogodio kod Badbada u improviziranom kampu, u kome je smješteno oko 30.000 izbjeglica, prenio je Reuters.

"Najmanje 10 osoba je poginulo, a 15 povrjeđeno", izjavio je britanskoj agenciji izbjeglica Aden Kusov.

Prema njegovim riječima, sedmero je poginulo u kampu, a tri osobe izvan kampa dok su bježale. "Većina poginulih su izbjeglice", dodao je on.

Glad prijeti oko 3,7 miliona Somalijaca, većini na jugu, zbog čega na stotine hiljada njih prelazi opasan put do Mogadiša u potrazi za hranom.

Oko 100.000 izbjeglica je uspjelo doći do prijestolnice tokom posljednja dva mjeseca, a svakog dana stižu stotine novih ljudi.