Svijet
5

Najkrvaviji mjesec od 1993. godine: U augustu u Chicagu 90 ubistava

Klix.ba
Posljednjeg dana mjeseca augusta u Chicagu je upucano 16 osoba što ga čini najkrvavijim mjesecom u ovom gradu u posljednje 23 godine. Policija je zabilježila 472 ranjavanja, dok je 90 incidenata završilo smrtnim ishodom.

Načelnik policije Eddie Johnson smatra da je glavni razlog za takvu statistiku povećan broj oružja na ulicama i blage kazne za ljude koji više od jednog puta uhvaćeni ili optuženi za posjedovanje oružja.

"Policija daje sve od sebe. Trenutno rješavamo slučajeve vezane za 6.000 komada vatrenog oružja, dakle više slučajeva nego što imaju New York i Los Angeles zajedno. Hapsimo ljude, ali imamo problema sa povratnicima, nemamo način kako da procesuiramo one koje konstantno hapsimo zbog posjedovanja oružja", rekao je načelnik policije.

Zapljena oružja ove godine porasla je za 22 posto u odnosu na prošlu, a hapšenja krivaca za ubistva 18 posto.

U pucnjava u koje su se dogodile u srijedu, četvero ljudi je poginulo.

U Fieru je u srijedu nešto iza ponoći ubijen 20-godišnji mladić, dok je njegov dvije godine mlađi prijatelj povrijeđen.

Nešto kasnije na jugu grada ubijen je 33-godišnjak koji se nalazio ispred svoje kuće kada mu je nepoznata osoba prišla i ispalila nekoliko metaka u njega.

Tokom večeri ubijena su i dvojica muškaraca. Oni su se nalazili u automobilu kada su nepoznati napadači pucali na njih, nakon čega su povrijeđeni izgubili kontrolu te se zabili u kuću nakon čega su obojica preminuli.