Peking
0

Najhladniji dan u posljednih 29 godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U kineskoj prijestonici u utorak je zabilježen najhladniji dan u posljednjih 29 godina dok su zalihe goriva ponestajale u dijelovima sjeverne Kine zahvaćenim snježnim padavinama.

Temperatura u centru Pekinga u utorak ujutro pala je na -16 stepeni Celzijusa i najavljeno je da će tokom noći biti na istom nivou, dok je u prigradskim područjima zabilježeno rekordnih -23 stepena Celzijusa.

Grad se još oporavlja od najobilnijih snježnih padavina u skoro 60 godina tokom vikenda, dok je zvanična novinska agencija Xinhua javila da su se sistemi grijanja u nekim kvartovima borili da zadrže minimalne unutrašnje temperature, prenosi DPA.

Agencija je citirala riječi Zhou Ganga, direktora državnog odjela za inspekciju, kako je više od 30.000 osoba na dužnosti kako bi popravili snijegom oštećene elektroenergetske veze u Pekingu.

Teško nevrijeme paralizovalo je saobraćaj u brojnim dijelovima sjeverne Kine u ponedjeljak, također ugrožavajući centralne i istočne regije dok se kretalo ka jugu preko čitave Kine.

Neke istočne i centralne kineske pokrajine javile su o nestašicama uglja za proizvodnju struje, što je prinudilo neke gradove da uvedu redukcije u snabdijevanju strujom, javila je Xinhua.

Istočni grad Hangzhou također je počeo racionizirati snabdijevanje prirodnim plinom za industrijske korisnike, javila je agencija.

Kineska dnevna proizvodnja struje za 27 posto je viša u odnosu na period od prvog do trećeg januara prošle godine.

Škole u Pekingu i obližnjem gradu Tianjinu zatvorene su od ponedjeljka, dok su brojni autoputevi zatvoreni za saobraćaj a vlada je mobilizirala 300.000 osoba da čiste snijeg s pekinških uglavnom pustih ulica.

Snježni pokrivač dostigao je visinu od 33,5 centimetara u nekim dijelovima centra Pekinga dok je kvart Huairou izvjestio o visini snježnog pokrivača od 37,5 centimetara.

U obližnjoj regiji Unutrašnja Mongolija, oko 1.400 putnika je spašeno iz voza uhvaćenog u snježnoj oluji u nedjelju.

Temperature u najsjevernijem dijelu Unutrašnje Mongolije, Hulun Buiru, koji graniči s Rusijom i Mongolijom trebale bi u utorak dostići -32 stepena Celzijusa.