Svijet
5

Najgori oblici dječijeg rada neće biti iskorijenjeni do 2016.

FENA
Najgori oblici rada na koji su prisiljena djeca neće biti iskorijenjeni do 2016. godine kao što je predviđeno, saopćila je u utorak Međunarodna organizacija rada (IOM) prilikom otvaranja konferencije o ovoj temi u Braziliji.

"Prije deset godina odredili smo cilj da iskorijenimo najgore oblike dječijeg rada do 2016. Sa sadašnjim ritmom napredovanja nećemo postići ovaj cilj. Radi se o kolektivnom političkom neuspjehu. Moramo napraviti pomake", konstatirao je Guy Ryder, generalni direktor IOM-a.

Među najgorim oblicima dječijeg rada su seksualna eksploatacija, situacije slične ropstvu, aktivnosti u trgovini ljudima i drogom i manipuluiranje opasnim materijama.

Prema posljednjem izvještaju IOM-a, broj djece koja rade u svijetu smanjio se za trećinu od 2000. godine, sa 246 miliona na 168 miliona djece u svijetu.

IOM smatra da je 85 miliona djece angažirano na opasnim aktivnostima koje dovode u opasnost njihovo zdravlje, sigurnost i moralni razvoj.

"Neka naš zajednički jezik bude iskorjenjivanje dječijeg rada u svim oblicima i u svim dijelovima svijeta", kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff, naglasivši da je njena zemlja uspjela od 2000. godine da smanji za 67 posto broj djece od pet do 14 godina koja rade.

Ryder je pozvao vladare u svijetu da utvrde nove ciljeve i države koje nisu potpisnice konvencije 182 IOM-a (o radu djece) da joj se što prije pridruže.

Prema podacima IOM-a, dječiji rad se smanjio za 40 posto kod djevojčica a 25 posto kod dječaka. Među sektorima aktivnosti, poljoprivreda eksploatira najviše djecu, 98 miliona ili 59 posto, uslužne djelatnosti 54 miliona i industrija 12 miliona.