Nevrijeme u SAD-u
0

Najgora oluja u posljednjih 70 godina

SRNA
Jaki pljuskovi i vjetar danas su pogodili cijeli američki srednji zapad, a prognostičari predviđaju da bi ovo mogla biti najgora oluja koja je pogodila saveznu državu Illinois u posljednjih 70 godina.

Ogromna oluja kreće se preko područja koje zahvata obje Dakote, pa sve do Velikih jezera. Na većem dijelu regije izdata su upozorenja za nevrijeme sa grmljavinom, a od Arkanzasa do Ohaja izdata su i upozorenja za tornado.

Nacionalna meteorološka služba istakla je da se ovo najjača oluja koja je regiju pogodila u nekoliko decenija, a tokom dana su mogući naleti vjetra od čak 100 kilometara na sat, kao kod uragana treće kategorije.

U Chicagu, gdje su stanovnici navikli na loše vrijeme, vjetar duva brzinom od gotovo 80 kilometara na čas, a stanovnici su rekli kako se činilo da kiša pada horizontalno. Zbog jakih vjetrova prekinuti su letovi na aerodromu O` Hare.

U St. Louisu se zbog jakog vjetra djelimično srušila zgrada, a cigle i klima uređaji padali su na pločnik. Na svu sreću, niko nije stradao. U jednom predgrađu tog grada na kuću je palo drvo. Žena koja je spavala u kući povrijeđena je i prevezena u bolnicu.

U Sjevernoj Dakoti izdato je upozorenje za mećave. Meteorološka služba navodi da bi već sutra moglo pasti do 25 centimetara snijega.