Svijet
0

Najduži nosač aviona USS Enterprise uplovio u Splitski kanal

FENA
U Splitski kanal jutros je uplovio američki nosač aviona USS Enterprise na kojemu će se sutra održati svečanost uručivanja kongresne medalje časti potomcima ratnog heroja iz Pearl Harboura Petera Tomicha koji je kao američki mornar spasio posadu broda tijekom napada Japanaca na tu američku luku 1941. godine.

USS Enterprise najduži je i najstariji nosač zrakoplova Američke mornarice koji je u pogonu od 1961. godine. Dug je 340 metara, širok 40,5 metara, a pokreće ga osam nuklearnih reaktora. Brod opslužuje oko pet tisuća članova posade, mornara, časnika, dočasnika i marinaca te pilotskog osoblja. Može ponijeti 85 zrakoplova.

Brod zbog svoje dužine ne može pristati u luku pa se usidrio oko nautičku milju od kopna u Splitskom kanalu, a posada i ostalo ljudstvo do grada će se prevoziti putničkim brodićima. Boravak u Splitu iskoristit će za odmor i relaksaciju nakon dvotjedne plovidbe preko Atlantika iz matične luke u Norfolku.

Kongresnu medalju časti potomku Petera Tomicha, umirovljenom brigadiru Hrvatske vojske Srečku Hercegu, uručit će zapovjednik Američkih pomorskih snaga za Europu admiral Harry Ulrich.

Tomich je pripadnik prvog naraštaja hrvatskih imigranata kojega je posthumno odlikovao američki predsjednik Franklin D. Roosevelt nakon što je američki brod USS Utah bombardiran tijekom japanskog napada. Tomich je izgubivši vlastiti život omogućio sigurnu evakuaciju posade s broda. Rođen je 1893. godine u Prologu na granici Hrvatske i BiH, a u američku vojnu službu stupio je 1917. godine.