Svijet
391

Najbogatiji čovjek na svijetu: Sedmica treba imati tri radna dana

Klix.ba
Carlos Slim (Foto: EPA)
Carlos Slim (Foto: EPA)
Najbogatiji čovjek na svijetu je pozvao poslodavce da restrukturiraju svoje radne rasporede tako da bi radnici na svojim radnim mjestima bili samo tri dana u sedmici.

Govoreći nedavno na konferenciji u Paragvaju, meksički tajkun u oblasti telekomunikacija, Carlos Slim (74), istakao je kako predviđa 'radikalni remont' koji će donijeti kvalitet u naše živote, te unijeti pozitivne implikacije na finansijskim tržištima.

Dodao je kako vjeruje u produženje radnog dana sa osam na 11 sati, te da starosnu granicu za penzionisanje treba povisiti na 75 godina.

"Trebali bismo imati više vremena za sebe tokom cijelog života, a ne samo kada navršimo 65 godina i odemo u penziju", izjavio je on za CNN.

"Sa tri radna dana sedmično imali bismo više vremena za opuštanje te kvalitetniji život. Četiri dana odmora bi nam koristila za zabavu, hobije i druge stvari kojima čovjek može biti okupiran", istakao je.

On je odbio podržati zahtjeve za povećanjem plaća radnicima, ali je naveo kako rast plaća dolazi nakon tehnološkog napretka i veće produktivnosti.

Njegova kompanija Telmex ima virtualni monopol na telekomunikacije u Meksiku, a također nudi proizvode i usluge za većinu područja Latinske Amerike.