Svijet
0

Najbogatije zemlje daju najmanje za najsiromašnije

FENA
Samo pet evropskih zemalja ostvarilo je cilj o izdvajanju 0,7 odsto za siromašne države svijeta, a stručnjaci upozoravaju da, posmatrano na globalnom planu, najbogatiji procentualno daju najmanje za najsiromašnije.

Evropska unija je daleko ispod granice od 0,5 procenata i samo pet njenih članica ne samo da je ostvarilo cilj, već ga je i premašilo: riječ je o Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Holandiji i Luksemburgu.

I Irska samo što nije ostvarila cilj od 0,7 odsto, prenosi Deutsche Welle.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države i Japan izdvajaju samo 0,3 odsto, a zbog globalne finansijske krize, čini se da zajednički cilj postaje sve dalji.

"Evropa je obećala 0,7 odsto do 2015. godine. To bi predstavljalo ogromnu razliku. Možda će Evropa odista ispuniti obećanje, ali, to je tako često obećavano, pa ništa. Svi se onda pitaju - da li se ovoga puta ozbiljno misli, da li će se zaista ispoštovati?", izjavio je ekonomista Jeffrey Sachs.

Sachs, koji je jedan od savjetnika u Ujedinjenim nacijama kada je riječ o ciljevima razvoja u ovom milenijumu, ponavlja da se, u stvari, jako malo traži: samo 0,7 odsto, što znači samo 7 centi na 10 dolara.