Stabilizirano stanje
0

Najavljeno zatvaranje nuklearnog kompleksa u Fukushimi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nuklearni kompleks Fukushima, na sjeveroistoku Japana, koji je teško oštećen u razornom potresu 11. marta, više ne može raditi i najvjerovatnije će biti zatvoren budući da je izazvao velike probleme, izjavio je u nedjelju glavni sekretar japanske vlade Yukio Edano.

On je rekao da vlada mora slijediti formalnu proceduru i kako ne može davati izjave o sudbini nuklearke, ali da je odgovor na pitanje da li Fukushima može ponovo raditi jasan ako se objektivno sagleda situacija.

"Kako sam upravo iznio svoje objektivno mišljenje, pretpostavljam da shvatate što to znači", kazao je Edano na konferenciji za novinare, prenosi agencija Kyodo.

Ovo je prvi put da je vladin dužnosnik spomenuo mogućnost zatvaranja nuklearke kada bude uspostavljena kontrola nad njenim pregrijanim reaktorima.

Problemi u nuklearnom kompleksu počeli su kada su nakon potresa, jačine devet stepeni Richterove skale, uslijed nestanka struje prestali raditi sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora koliko ih ima u Fukushimi.

Zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, a inžinjeri otada pokušavaju držati gorive šipke i bazene za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva pod vodom. Kada su pregrijane gorive šipke izložene zraku, one počinju da se tope i ispuštaju velike količine opasnih radioaktivnih čestica u atmosferu.

Inžinjeri su u nedjelju uspjeli provesti struju do reaktora 2 koji su u subotu uspješno spojili s dalekovodom, a u reaktorima 5 i 6 je uspostavljeno stabilno stanje.

U Fukushmi je u nedjelju ujutro, nakon pauze od nekoliko sati, nastavljeno i polijevanje pregrijanih reaktora vodom, a pritisak u reaktoru 3, koji je danas počeo rasti, kasnije je stabiliziran.