Svijet
0

Najavljeno svjedočenje Ace Tomića

FENA
Sudsko vijeće koje sudi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića odlučilo je da se sutra, na glavnom pretresu, kao svjedok sasluša bivši načelnik Vojne sigurnosti general Aca Tomić. Saslušanje Tomića predložio je punomoćnik porodice Đinđić, advokat Srđa Popović.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Nata Mesarević je rekla da će na sutrašnjem glavnom pretresu biti saopćena odluka vijeća i o drugim Popovićevim prijedlozima, među kojima i o preslušavanju transkripata priskuškivanih razgovora svjedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija i njegovog branioca advokata Biljane Kajganić, kada je Milenković bio u bjekstvu i jedan od optuženih.

Ona je najavila da će Tomić biti saslušan da li se tokom 2001. sastajao sa prvooptuženim Miloradom Ulemekom Legijom.

Tomić treba da svjedoči i o tome da li se, kada i koliko puta sastajao s Ulemekom, posebno u vrijeme protesta Jedinice za specijalne operacije (JSO) i da li se prvooptuženi raspitivao da li će jedinica "Kobre" biti angažirana u razoružavanju JSO-a.

Na današnjem glavnom pretresu je pročitan policijski zapisnik o pretresanju stana Zvezdana Jovanovića, optuženog da je ubio premijera.

Policija je, prema izvještaju gradskog SUP-a, 26. marta 2003. nasilno ušla u Jovanovićev stan, a sat kasnije došli su radnici Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala, koji su donijeli ključeve stana.

Iz stana su uzeti detonatorska kapisla, dva štitnika za optički nišan, vozačka dozvola, lična karta, maskirna vojnička bluza, jedan CD disk, dvije video kasete i vojnički kaiš.

Advokat Nenad Vukasović, branilac Jovanovića je primijetio da je pročitan samo zapisnik o prvom pretresanju Jovanovićevog stana, da u foto dokumentaciji nema fotografija unutrašnjosti stana nego samo oduzetih stvari, nema naznaka gdje su one pronađene i ocijenio da je "ovo ogledalo kako se radilo van zakona".

Jovanović je zapisnik ocijenio kao "klasičan primjer poturanja" i dodao da ''ne vidi zašto su mu trebale detonatorske kapisle''. Ne vidi se sadržaj oduzetih kaseta, što je vrlo važno, rekao je Jovanović, koji je komentarišući nasilan ulazak policije u stan dodao da je policija mogla da dođe do ključeva stana, pošto je on tada već bio uhapšen.

Mesarević je pročitala presudu disciplinske komisije Advokatske komore Beograda od 25. januara, u kojoj se navodi da se advokat Vesna Radomirović oslobađa odgovornosti jer je ona 7. aprila 2003., kada je Jovanović saslušan u policiji, ona bila njegov branilac po službenoj dužnosti i nije zloupotrijebila Jovanovićevo povjerenje.

Tom presudom Radomirovićeva je odgovorna jer je kao advokat po službenoj dužnosti 11. aprila 2003. zloupotrijebila povjerenje nekadašnjeg načelnika Državne sigurnosti Radomira Markovića (tada osumnjičen za umiješanost u ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali) kada je saslušavan u policiji.

Pročitan je policijski zapisnik o oduzimanju droge iz "Komercijalne banke" u Beogradu i iz trezora MUP-a Srbije i njenom uništavanju marta 2001.

Kako se navodi u policijskom izvještaju, u "Komercijalnoj banci" su bila 42 paketa droge, ukupne težine 554,6 kilograma, a u trezoru MUP-a 72,9 kilograma, a ta droga je spaljena u termoelektrani "Obrenovac".

Prikazana je i policijska fotodokumentacija o uzimanju i odnošenju droge u sjedište MUP-a u Ulicu kneza Miloša, odakle je transportovana do termoelektrane "Obrenovac".

Poslije izvođenja ovog dokaza, Vukasović je rekao da su u pitanju "probrane fotografije", kako bi se stekao utisak događaja u nizu i da ne vidi ni tužioca, ni sudiju, kao i da droga nije vlasništvo MUP-a, a nosi se u sjedište policije.

Pročitan je izvještaj Komisije Vlade Srbije od 13. augusta 2003. u kome se navodi da je cilj pobune JOS iznuda personalnih promjena u MUP-u, odnosno smjena Dušana Mihajlovića, Zorana Mijatović i Gorana Petrovića.

U tom izvještaju se navodi da je hapšenje Ulemeka zbog incidenta u "Stupici", koje je naredio Mijatović, hapšenje Slobodana Miloševića i braće Banović izazvalo strah da bi neki iz JOS mogli biti isporučeni Haagu, javio je Tanjug.

U izvještaju Komisije Vlade Srbije se navodi da se pristupilo kreiranju strategije formiranja žandarmerije i reorganizacija Specijalne antiterorističke jednice, kao protivteže JSO.

Poslije izvođenja ovog dokaza, Ulemek je rekao da je to "podmetačina i falsifikat", da protest nije trajao jedan, već šest dana, kao i da JSO nikada nije imala 1.500 ljudi.