Pred skup G20
0

Najavljena mogućnost vanrednog samita

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedska, predsjedavajuća Evropskom unijom, saopćila je u petak da bi mogla sazvati vanredni sastanak lidera EU prije samita Grupe 20 (G20) zakazanog za septembar, ukoliko vlade članica EU budu smatrale da je to neophodno i da postoji dovoljno pitanja koje treba razmotriti.
  • Želimo da koordiniramo naše poglede na predstojeći samit G20, rekao je premijer Švedske Fredrik Rajnfelt prilikom susreta s predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyijem.

  • Vanredno, takozvano Vijeće lidera 27-članog bloka mogao bi biti održan u Bruxellesu u septembru, pred susret G20 u Pittsburghu kasnije tog mjeseca, rekao je portparol švedskog premijera.

Rajnfelt je predočio da odluka o tome još nije donijeta i da za bilo kakav skup treba imati dovoljno značajnih pitanja na dnevnom redu kako bi se osiguralo učešće svih lidera, prenosi Reuters.

Sarkozy je rekao da će Francuska podržati tu inicijativu Švedske, koja je ove sedmice preuzela šestomjesečno predsjedavanje Unijom.

  • Podržaćemo Švedsku i ukoliko gospodin Rajnfelt smatra da bi bila dobra ideja da se skupimo radi pripreme za sastanak u Pittsburghu, Francuska će, naravno, pružitu punu podršku toj inicijativi, rekao je Sarkozy.