Svijet
0

Najavljen drugi međukorejski samit

FENA
Lideri Sjeverne i Južne Koreje trebalo bi da se sastanu krajem ovog mjeseca u sjevernokorejskoj prijestonici Pjongjangu, najavili su zvaničnici.

Biće to tek drugi samit lidera dvije Koreje koje su tehnički i dalje u ratu.

Do prvog susreta lidera dvije Koreje došlo je prije sedam godina, dok do samita u augustu u Pjongjangu dolazi u svjetlu poboljšanja odnosa sjevernokorejskog komunističkog režima s ostatkom svijeta nakon što su pristali da ukinu svoj nuklearni program, javio je BBC.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca ugasila svoj glavni nuklearni reaktor u sklopu međunarodnih napora za razoružanjem.

Samit lidera Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Ila i Roh Moo-hyuna održat će se od 28. do 30. augusta, saopćio je novinarima savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika, Baek Jong-chun.

Sastanak je konačno dogovoren nakon što su, kako je saopćeno, visoki zvaničnici južnokorejske obavještajne službe posjetili dva puta Sjevernu Koreju.

Kabinet južnokorejskog predsjednika saopćio je kako bi samit trebalo da "doprinese otvaranja perioda mira i prosperiteta između dvije Koreje".

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javlja kako će samit biti od "velikog značaja u pokretanju nove faze mira na Korejskom poluostrvu".