Svijet
0

Najava "jasnije" politike SAD-a u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je da aktuelno preispitivanje američke politike u Afganistanu i široj regiji vodi u pravcu "dobrodošlog" pojašnjavanja koliko je američkog angažiranja potrebno u tome dijelu svijeta.

U intervjuu za BBC ona je rekla da se strategija za pobjedu u sukobu s Al-Qaidom i talibanima nije promijenila.

Dodala je, međutim, da je velikom broju ljudi plaćeno ili su prinuđeni sarađivati s ekstremistima te kako bi ostvarivanje kontakta s tim ljudima moglo dati pozitivne rezultate.

Hillary Clinton je rekla da sličan metod donosi veliko smanjenje nasilja u Iraku.

Američka državna tajnica se nalazi na početku petodnevne turneje po Evropi. Nakon Britanije i Irske u nedjelju, ona će u ponedjeljak boraviti u Sjevernoj Irskoj prije nego što otputuje u Rusiju.

U Belfastu će Clinton održati govor u pokrajinskoj skupštini. Njena posjeta se podudara s rastućim neslaganjima o tome kada bi ovlaštenja nad policijom u pokrajini trebalo da budu prebačena iz Londona u Belfast.

Alsterski unionisti, koji se zalažu za očuvanje jakih veza s Londonom, pokušavaju odgoditi ovaj proces dok Sinn Fein, koji podržava ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, kaže kako ova ovlaštenja odmah treba da budu prenesena na vlasti u Belfastu.

Dopisnik BBC-a navodi da je Hillary Clintom tokom posljednjih petnaest godina često dolazila u Sjevernu Irsku i da je prema tome "dobro opremljena" za razgovore o problemima u pokrajini.