Melbourn
0

Nagrađen bh. građanin godine u Australiji

FENA
Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH u Melbourneu je održana svečanost na kojoj su uručena priznanja pojedincima i organizacijama za doprinos razvoju bh. dijaspore u Australiji, saopćeno je iz Vijeća BiH organizacija Australije.

Bh. građanin godine za 2008. godinu je najuspješniji poslovni Bosanac u Australiji Fahrudin Rudi Šišić, vlasnik firme "Brighton Australia".

Dobitnik ovogodišnje nagrade Bh. građanina godine je vlasnik firme koja zapošljava više od 350 osoba u Australiji i 200 u Dubaiju, a većina uposlenih su Bosanci i Hercegovci. "Naš građanin godine je i sponzor velikog broja djece u BiH u vidu stipendija i školarine te sponzor većeg broja BiH zajednica, kulturnih i sportskih dešavanja i humanitarnih akcija u višeznamenkastim ciframa", navodi se.

U kategoriji bh. stariji građanin godine proglašen je bračni par Seka i Huso Beširević. "Oni su primjeri dobrih bh. građana u dijaspori koji društvenim radom održavaju kulturnu tradiciju BiH, doprinose novim generacijama, te su aktivni članovi najstarijeg bh. hora "Behar" navodi se.

Mladi Bh. građanin godine za 2008. je Bosanka iz Srebrenice Mirsada Alemić. "Spisak njenih aktivnosti je zavidan i hvale vrijedan. Nema zajednice u Australiji koja ne bi voljela imati mladog člana njenih kvaliteta i entuzijazma," navodi se.

Za požrtvovan rad u BiH zajednici nagrađeni su Salih Arnautović (Adelaide), Kemal Julardžija (Melbourne), Predrag Knežević (Sydney) , te Avdo Obić (Perth). Nagrada bh. zajednice godine dodijeljena je KUD-u Mladost (Sydney). Za promociju/predstavljanje bh.dijaspore u australskom društvu nagrađen je Rifet Hrkić (Perth), a za doprinos u edukaciji mladih Amira Ibranović (Melbourne).

Za promociju bh. kulturne baštine nagrađena je Medina Begić (Sydney), za doprinos bh. književnosti i umjetnosti Aida Šabić (Melbourne), za rad i promocija bh. medija u Australiji Hasan Biščević (Sydney), te za lični-poslovni-akademski uspjeh osobe koja pripada bh. dijaspori Senad Dizdarević (Melbourne).

Na skupu u Melbourneu bilo je više od 500 gostiju, a prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.