Svijet
0

Nagrada za Poljakinju koja je spasila 2.500 jevrejske djece iz Varšavskog geta

Sarajevo-x.com
Poljakinja Irena Sendlerowa koja je pomogla u spašavanju 2.500 jevrejske djece tokom Drugog svjetskog rata bit će nagrađena od strane poljskog Parlamenta.

Irena Sendlerowa, bivša socijalna radnica, kojoj je sada 97 godina, organizirala je spašavanje djece iz Varšavskog geta, uz pomoć Poljskog pokreta otpora.

Gospođica Sendlerowa je bila uhapšena i mučena od strane njemačkog Gestapoa. Ona je odbila odati svoje aktivnosti i uspjela pobjeći iz zatočeništva i od sigurne egzekucije tako što je njen stražar bio potplaćen da je pusti.

Za razliku od Oskara Schindlera, njemačkog industrijalca koji je ovjekovječen Spielbergovim filmom, Irena Sendlerowa je ostala potpuno nepoznata široj svjetskoj javnosti. Ona trenutno živi u staračkom domu u Varšavi.

Kao mladoj socijalnoj radnici bilo joj je dopušteno da uđe Varšavski geto, gdje su bili smješteni Jevreji tokom 2. svjetskog rata. Kada su nacisti počeli deportacije Jevreja iz geta u logore smrti, ona je organizirala ekipu koja je spasila djecu. Neki su izvučeni u torbama za alat koje su nosili radnici, dok su ostali spašeni kroz tajne prolaze iz Varšavskog geta.

Najmanje 2.500 djece je smješteno kod poljskih porodica i u katoličkim manastirima.

Poljska populacija Jevreja koja je brojala oko 3,5 miliona osoba je skoro potpuno uništena u nacističkom Holokaustu.